Minami Nagano Dental Clinic And Residence

Author: 14 Comments Share:

This amazing project is composed design of a dental clinic and a dentist’s residence, located in the suburbs of Nagano, Japan, in a beautiful farm village surrounded by rice fields and peach orchards.

A concrete plate 300 millimeters thick forms zigzag structure, which makes up three shells and two open courtyards. As well as lying in alternate shifts, they face each other across the plate. Each shell has different functions inside, residence, clinic and waiting lounge.

In each courtyard two glass boxes are set and used as pathways and entry halls between two adjacent shells. Inside the glass there is the same visual environment as outdoor. People pass through the glass can see the sun or the rain falling above their head. They move from one function to another with change in mood.

The residence and the waiting lounge require being separated and kept off from clinic to ensure dwelling ability. For dentist, the residence is the space for relaxation separated from working place. For patient, the waiting lounge is the space for relaxation kept off from anxiety about dental care.

However, Japanese urban planning law in this area requires combining new-built residences with public functions structurally. Building an individual residence newly is not allowed. One-piece zigzag structure fulfills both functional separation and structural combination.

10 meters-wide concrete frame with post-tensioned cable avoids columns and beams inside, which has a useful life span of 100 years or more. The interior is build with timber and light-gauge steel skeleton, if necessary, it can be remodeled without any structural constraints.

10 meters-wide opening offers a great view of the farm village, designed to allay patient’s anxiety and comfort the pain of dental care.

Both the exterior and interior are painted white, matching plaster walls of neighboring traditional houses, standing out against the deep blue sky and bright green rice fields, turning to shining golden color. The clinic shows up and be vividly retained in memories of local residents as well as it blends in with the beautiful landscape.

Location: Nagano, Japan
Purpose: Dental clinic and dentist’s residence
Floor area: 273.92 m2
Height: 3.75m
Number of floors: 1 floor
Construction methods: Reinforced concrete structure
Outside finishes: Urethane resin paint + photocatalytic treatment
Inside finishes: Acrylic acid resin paint walls and ceiling, homogeneous vinyl tile floor
Furniture and fixtures: Plywood urethane resin paint finish
Date of completion: August, 2005

Previous Article

Kinder Fun In Norway

Next Article

Hotel Joule, Dallas

You may also like

14 Comments

  1. wow structurally unique, amazing, clean lines, very pleasing to the eyes..love it

  2. FANTASTIC DESIGN…….
    I AM ALSO GOING TO MAKE AN EYE CLINIC AND SO I MAKE A RESEARCH AND I FOUND THIS MODERN DESIGN.

    I ALREADY MADE A BOX TYPE AND ITS A FAMOUS HOTEL NOW IN CEBU CITY PHILIPPINES… SEE IT IN MY SITE GRAN TIERRA SUITES.

  3. Attractive part of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to claim that I acquire actually enjoyed account your weblog posts. Any way I’ll be subscribing for your augment and even I achievement you access consistently quickly.

  4. Hey! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative
    in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on.
    You have done a wonderful job!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *